Siirry sisältöön

Ihmislähtöinen tuottaja syttyy tarinoista

Asennestudion vastaava tuottaja Tiina Svensk halusi kehittää uutta audiosisältöä ja vaihtoi Yleltä Asenteelle. Hänelle tärkeintä on tehdä jotain, millä on väliä.

Niin pitkään, kun Asennestudion vastaava tuottaja Tiina Svensk muistaa, hän on halunnut olla kirjailija.

“Lukiossa siihen rinnalle tuli toimittajan ammatti, kun tajusin, ettei kirjailijan ammatilla elätä itseään”, hän kertoo.

Tarinoista aina syttynyt Svensk päätyi HEO-kansanopiston kautta Metropolia Ammattikorkeakouluun opiskelemaan media-alaa.

“Ihmisten tarinat, maailma, sen ymmärtäminen ja jäsentäminen ovat olleet hirveän kiinnostavia aina.”

Työharjoittelun ja freelance-pätkän jälkeen Svensk pääsi Ylelle töihin. Vuosi oli 2019 ja valmistumisesta oli kulunut vuosi.

Nuorten sisällöt, kulttuuritoimitus, televisio ja live-tuotannot tulivat tutuiksi Yle-vuosina. Radio ja ääni ylipäätään olivat tulleet tutuiksi jo opinnoissa. Sen takia audio alkoi kiinnostaa Svenskiä enemmänkin.

“Audio tulee niin lähelle ihmistä. Se on samaan aikaan rajoittunutta, koska mitään visuaalista puolta ei ole, mutta juuri se tekee mahdollisuuksista rajattomat.”

Tarinankerronnan muoto ei ole ollut Svenskin työssä kuitenkaan tärkein muuttuja. Ennen kaikkea väliä on sillä, mitä milläkin muodolla viestitään.

“Tärkeintä on se, että pääsee kertomaan asioita, joilla on merkitystä. Aika nopeasti tajusin, että lyhyet radiospiikit eivät ole paikkoja, jossa niin pääsee tekemään. Ymmärsin, että audio vaatii enemmän tilaa ja aikaa.”

Vaikka Ylellä pääsi kertomaan tärkeistä asioista, Svensk päätti katsoa audiokortin. Hänellä oli myös vimma päästä kehittämään prosesseja ja luomaan uutta. Ylen kokoisen talon suorat televisiolähetykset ovat huippuunsa hiottuja systeemejä, joissa jokaiselle on oma paikkansa jo valmiina.

“Rakastin vanhaa työtäni, joten päätin, että uuden paikan on oltava yhtä hyvä tai parempi, muu ei kelpaa. Ja ainoa paikka jonka keksin, oli Asennemedia.”

Tuolloin Asennemedia tuotti podcasteja Spotifyhyn ja keskittyi vaikuttajamarkkinointiin. Svensk tuli taloon alkuvuodesta 2022 ja kiinnostui erityisesti podcast-tuotantojen kehittämisestä. Ensimmäiset podcast-asiakkuudet tulivat kevään aikana, ja pian Podimo rantautui Suomen markkinoille, mikä muutti kotimaista tuotantokenttää.

Sanoin opiskeluaikoina, että perustan tuotantoyhtiön ennen kuin täytän 30. Kannattaa sanoa asioita ääneen!

Seuraava looginen askel olikin lohkaista podcastien tekemiselle oma osansa Asennemediasta. Niin syntyi Asennestudio alkuvuodesta 2023.

“Sanoin opiskeluaikoina, että perustan tuotantoyhtiön ennen kuin täytän 30. Kannattaa sanoa asioita ääneen!”

Svenskille tuotantoyhtiön perustamisessa mukana oleminen on ollut innostavaa ja stressaavaa, mutta palkitsevaa. Työtehtävissään vastaavana tuottajana hän kehittää podcast-tuotantoja, pitää lankoja käsissään ja on synnyttämässä ja hautaamassa projekteja. Parasta ovat ihmiset, joiden kanssa pääsee työskentelemään, ratkomaan ongelmia ja luomaan uutta.

Entä se haave kirjailijuudesta? Siihenkin Svensk päätyi lopulta hieman eri aihepiirin kautta.

“Kirjoitin eron jälkeen Ensimmäinen ero – Selviytymisopas -kirjaa ja tajusin, että tämähän on seksologiaa. Siinä voin yhdistää kiinnostukseni yhteiskunnallisiin asioihin ja ihmisiin.”

Hän alkoi opiskella töiden ohella seksuaalikasvattajaksi ja -neuvojaksi, nykyään myös seksuaaliterapeutiksi. Sitä kautta on löytynyt myös uusia näkökulmia tuottajan työhön.

“Vaikka tietenkin katson exceliä ja numeroita, olen ennen kaikkea ihmislähtöinen tuottaja. Tuottaminen on ihmisten kohtaamista ja vierellä kulkemista. Kun poddaaja tulee tänne, hän haluaa tuoda maailmaan parhaan hengentuotteensa. Siinä auttaminen on todella antoisaa.”

Tiina vastasi myös revolverihaastatteluun. Käy katsomassa video Asennestudion Instagramista.